Örökség nagymamámtól….

… az első gondolat, ami eszembe jut róla.

 

Hiszen Neki köszönhetően ismertem meg a grillázskészítés mesterségét, melyet alkalmazva és továbbfejlesztve készítem a különleges édes szobrokat, hol hagyományokat őrző, hol modernebb formában…

Legyen az esküvő, születésnap, évforduló vagy bármi más jeles alkalom, a GRILLÁZSTORTA biztosan egy különleges, maradandó emlék lesz.

A megrendelés történhet a galériában található képek alapján, de nagyon szívesen megvalósítok egyedi elképzeléseket is.

 

 

További információ: veronika@murvaisugart.hu

grillázs9

Más elnevezések:

pörkölttorta, diós torta, cukortorta

 

Különleges, egyedi jellemzők:

magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon díszített, általában lakodalmi torta, melynek díszítőelemeit grillázsból formálják.

 

Leírás:

A grillázstorta csillogó, aranybarna színű, díszítőelemeket és figurákat toronyszerű elrendezésben tartalmazó, esztétikus külső megjelenésű, gyakran emeletes dísztorta. A grillázsból készült díszítőelemeket fehér vagy színes íróglazúr szegély keretezi és további részletekkel gazdagítja. A torta díszítése az alkalomhoz illő, az egyéni fantáziától függően igen változatos (pl. lakodalmi tortánál szív, virág, menyasszony, vőlegény, csókolózó galambok stb.).

 

Felhasználás:

A díszes, tornyos grillázstortát elsősorban lakodalmakra készítik. Elfogyasztása szertartásos formák között történik: A lakodalomban a grillázstortát a vőfély viszi be a vacsora után és az ifjú asszony elé teszi, aki összetöri azt, hogy mindenkinek jusson belőle. Először természetesen a férjével egymást etetik meg egy falatnyival belőle, hogy házasságuk is olyan édes legyen, mint a grillázs. Szokás ajándékba is vinni, de a háziak is rendelnek a készítőktől. A torták száma és díszítésük színvonala, esztétikuma emeli a lakodalom fényét. Újabban eljegyzésre, keresztelőre is készítik. Cukrászdai változata (szeletes, dísz nélküli) az egész országban kapható. A dísztortát fogadásokra, nagyobb rendezvényekre is készítik.

Ugyan a grillázs hűtés nélkül is eltartható három hónapig, mégse várjunk ennyit az elfogyasztásával, mivel a tortában lévő dió vagy mandula időközben megavasodhat, és oda az édes remekmű.

 

(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók – FVM AMC Kht., 2001)

 

 

Történet

 

A hazai cukorfogyasztás 1900 és 1914 közötti növekedésében (4 kg-ról 8 kg-ra emelkedett az egy főre jutó éves átlagfogyasztás) az ipari munkásság mellett a parasztság is érezhetően részt vett. Megszaporodtak a cukros ünnepi ételek, és megkezdődött a cukor mindennapi fogyasztása. A cukorhasználat presztízse és rangja ebben az időszakban építette a lakodalmi étrendbe a paraszti cukorfogyasztás csú­csát, a grillázst.
A grillázstorta alapvetően lakodalmi torta maradt, mégis számtalan helyen megjelenik.

Különleges alkalmakra, különleges torták

SZERETETTEL KÉSZÍTVE EGYEKEN